Αγαπητοί μαθητές, καλά μας παιδιά

       Πριν λίγες μέρες σαστίσαμε στο άκουσμα και μόνο της λέξης, εναγώνια κρεμιόμασταν κυριολεκτικά από τα χείλη των ειδικών και μη ειδικών, παγώσαμε στην είδηση των χαμένων συνανθρώπων μας από τη μια στιγμή στην άλλη. Πανδημία! Ένας ανηλεής πόλεμος με έναν αόρατο πανίσχυρο εχθρό! Μας είπαν. Εκατοντάδες θύματα καθημερινά ανά την υφήλιο! Παγκόσμια αμηχανία. Αδυναμία αντιμετώπισης. Ανήμπορη η επιστήμη ν΄ αναχαιτίσει την ορμή της παγκόσμιας απειλής. Εφιάλτης. Μας θυμίζει ακραίο σενάριο επιστημονικής κινηματογραφικής ταινίας με υπερβολική δόση φαντασίας. Σήμερα, η Ευρώπη η γηραιά ήπειρος, είναι ο πρωταγωνιστής. Είναι πλέον γεγονός, είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που οφείλουμε τώρα, ν΄ αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, θάρρος, υπομονή και κουράγιο.

       Αγαπητά μας παιδιά, πώς βιώνετε αλήθεια αυτήν την κατάσταση, πώς την αντιμετωπίζετε πώς είναι η καθημερινότητά σας, οι δυνάμεις σας ψυχικές και σωματικές, οι αντοχές σας; Κανείς σας ποτέ δε θα μπορούσε να φανταστεί όσο κι αν το ήθελε ή δεν το ήθελε μετά απ΄ όλα αυτά, ν΄ αντιμετωπίσει παράλληλα και τη νέα τάξη πραγμάτων, ότι θα ζούσε με όλη του την οικογένεια για

πολλές μέρες εσώκλειστος ακούσια, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, χωρίς δυνατότητα απόδρασης, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Απαιτείται ηρεμία, ψυχραιμία, λογική.

      Μέσα όμως απ' αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία ζωής, σας δίνετε μια καταπληκτικά όμορφη και αναπάντεχα απροσδόκητη ευκαιρία ζωής, να αισθανθείτε και ν' αφουγκραστείτε τον παλμό της ζωής της οικογένειάς σας. Αδράξτε λοιπόν, αρπάξτε την ευκαιρία που σας παρέχετε απλόχερα. Χωρίς αναστολές. Σας δίνετε η δυνατότητα, ίσως για πρώτη φορά, να μάθετε καλύτερα,

να νιώσετε βαθύτερα, να καταλάβετε συνετότερα τον καθημερινό μόχθο του πατέρα σας, τη φιλόστοργη θυσία της μητέρας σας και να συνδεθείτε μαζί τους όσο ποτέ άλλοτε. Ν΄ ασχοληθείτε

γιατί όχι με το μικρότερο από τ' αδέλφια σας παίζοντας ή με το μεγαλύτερο συζητώντας. Υπάρχουν

λογομαχίες, εντάσεις, εκνευρισμοί θα μου πείτε. Συμφωνώ μαζί σας. Όμως αυτό είναι το αλατοπίπερο της ζωής μας, της καθημερινότητας μας, της ύπαρξής μας. Μέσα απ' αυτά θα γίνετε δυνατοί στην ταπείνωση, μεγαλόψυχοι στη συγχώρηση, απλόχεροι στην αγάπη.

      Καλά μου παιδιά αυτές τις μέρες, σας δίνετε επίσης η δυνατότητα όχι μόνο να μάθετε καλύτερα

αλλά και να γνωρίσετε περισσότερο καθαρότερα και με ηρεμία τον ίδιο σας τον εαυτό. Ακούστε τον τί έχει να σας πει, αφιερώστε του χρόνο, συζητείστε μαζί του. Υπάρχουν οι ιδανικότερες ίσως συνθήκες, στην ηρεμία του γραφείου σας, στον άπλετο χρόνο σας να κάνετε παράλληλα τον αυτοέλεγχό σας, την αυτοκριτική σας, τον απολογισμό σας προκειμένου να γίνετε καλύτεροι και γιατί όχι εκεί, να πάρετε τις σωστότερες και ίσως σοφότερες αποφάσεις για τη ζωή σας.

       Εύχομαι, αυτή η δοκιμασία να αποτελέσει έναυσμα ανακατατάξεων και αναθεωρήσεων ζωής, για όλους μας. Ο Θεός να μας ενδυναμώνει, χαρίζοντάς μας σύνεση, ψυχική και σωματική υγεία, ηρεμία και δύναμη αυξάνοντας αδιαλείπτως την πίστη μας σ' Εκείνον.

                                                                            

                                                                     Καλό κουράγιο καλή δύναμη σ΄ εσάς και τις οικογένειές σας  

                                                                                                          Δουρδούνη Ευαγγελία

                                                                                                                           Θεολόγος

              

       Στον ελεύθερο χρόνο σας, σας συνιστώ διαδικτυακά να διαβάσετε τα ενδιαφέροντα όσο και επίκαιρα συγγράμματα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου καθώς και να παρακολουθήσετε τις αξιόλογες ομιλίες-συζητήσεις του.

''Για μας μοναδική ελπίδα ο Θεός, έστω και μέσα από κατακόμβες''

''Ο επιστήμονας που άφησε τη ΝΑSΑ για την ιεροσύνη''

''Η είσοδος στη Λογική του Θεού''

''Νέες εποχές''